Vårt eget superbær er utvilsomt blåbæret. Hva er vel mer fantastisk enn lukten av norsk skog, et blått og grønt teppe av smakfulle blåbær, samt noen myggstikk etterfulgt av pannekaker med rørte blåbær? Det har jo nesten ikke vært sommer hvis ikke tunga har vært blå? Bær har alltid vært en kilde til vitaminer og antioksidanter her i det kalde nord. Men, det viser seg at superbæret vårt har en sydlig konkurrent: nemlig acai-bæret. Det er mange grunner til at du bør benytte acai-bær i dietten din, og om litt skal vi fortelle deg hele ni fordeler med å spise acai-bær. Men, først noen få advarsler på veien og litt generell informasjon.

Noen tips før du innlemmer acai i dietten

Det samme gjelder for acai som for alle andre matvarer – du bør spise dette forsiktig og i små mengder først, slik at du er sikker på at du ikke er allergisk. Eventuelt kan du ta en ny test hos legen for å sjekke eventuelle allergier. Sjansene for dette er ikke store, men det er likevel greit å vise forsiktighet i starten. Helsegevinstene acai-bær gir kan få deg til å tenke at du bør konsumere så mye som mulig, og dette er en dårlig tankegang. Acai-bær inneholder store mengder mineraler, og det er en risiko ved å innta for store mengder med enkelte av disse. Dessuten inneholder bær store mengder sukker og kalorier. Dette er generelt ikke bra, og dersom du er diabetiker må du selvsagt utvise særlig forsiktighet. Når det er sagt, dersom du viser vanlig forsiktighet og balanse, kan acai-bær gi en rekke helsefordeler både for kropp og sinn, og kan være et flott tilskudd til en balansert og gjennomtenkt diett.

Litt generell og kortfattet informasjon

Acai-bæret kommer fra acai-palmen, og finnes blant annet i Amazonas. Her er den en viktig del av dietten til de innfødte stammene. Det er faktisk hele sju ulike typer acai-bær, som alle har ulike sammensetninger. De hvite bærene inneholder ikke like mange antioksidanter som de mørke røde eller lilla variantene. De ulike produktene laget av acai (juicer, pulver, te og så videre) vil ha ulikt innhold av antioksidanter, kalorier og mineraler, alt avhengig av renhet og kvalitet. Sjekk alltid hvilke tilsetningsstoffer produktene inneholder, og hvor mye bær de faktisk er laget av.

Fantastiske fordeler med acai-bær

  1. En av fordelene med acai-bær som selvsagt har vekket interesse, er at bæret har en dokumentert foryngende effekt, det vil si at det motvirker aldring.
  2. Som bær flest, er acai-bær supert for immunforsvaret. Det høye innholdet av vitamin C samt ellaginsyre vil gi immunforsvaret ditt god hjelp.
  3. Acai har en positiv virkning på fordøyelsen. Bæret sies å ha en rensende effekt.
  4. Acai motvirker hjerte- og karsykdommer. Dette er fordi bæret har et høyt innhold av antioksidanter som reduserer nivået av kolesterol i blodet.
  5. Acai-bærene har en positiv effekt på kognitiv funksjon, det vil si at inntak av acai kan gjøre at du blir mer fokusert, og husker bedre.
  6. Acai kan hjelpe deg med å gå ned i vekt og kontrollere appetitten (dersom du ikke inntar for mye).
  7. Acai gir deg vakrere hud, både dersom du bruker dem på huden eller spiser dem. Dette skyldes selvsagt delvis den allerede nevnte foryngende effekten, men de har også andre stoffer som gir en sunn, vakker hud.
  8. Acai-bær kan gi bedre sex. Bærene gir bedre blodsirkulasjon, noe som sies å stimulere lysten, særlig hos menn.
  9. Acai kan redusere irritasjoner og betennelser i hals og svelg.