Det er svært viktig at også veganske småtroll får den næringen de trenger, og frokost er og blir det aller viktigste måltidet. For mange foreldre er det også ved dette måltidet at de lettere kan kontrollere hva minsten får i seg. Resten av dagen er det kanskje andre som passer barnet, og ved middagstid er det kanskje noe avhengig av humøret hvor mye og hva barnet spiser. Yoghurt er rikt på protein, og det kan være en utfordring å finne god, vegansk, proteinrik mat til barnet. Da er yoghurt helt supert. Yoghurt kan være en viktig del av et balansert måltid, og det finnes en rekke veganske alternativer i butikken disse dager, som for eksempel Alpro og andre merker som tilbyr plantebaserte yoghurter. Dette kan være et godt valg, du finner også usøtede alternativer blant veganske yoghurter i dagligvarebutikken. Det er jo en kjent sak at en del fruktyoghurter inneholder altfor store mengder sukker, og det er jo ikke det du er ute etter at babyen skal få i seg. I norske butikker er de fleste veganske yoghurtene soyabasert, men du finner også yoghurt basert på kokosmelk. Et annet alternativ er at du lager vegansk baby- og barneyoghurt selv. Da har du full kontroll på ingrediensene, og vet hva den lille får i seg. Variasjonsmulighetene er også store på denne måten, og du unngår kanskje at barnet blir lei av yoghurt. De veganske yoghurtene du får kjøpt i butikken er dessverre også ganske dyre, slik at det fort blir en stor besparelse å lage yoghurt selv.

Lag din helt egne veganske baby-yoghurt

Du kan investere i en yoghurt-maskin – du kan få kjøpt relativt rimelige alternativer for eksempel hos Clas Ohlson. Disse maskinene lager herlig yoghurt over natten på kjøkkenbenken din. Det kan være verdt det, særlig fordi du kanskje må prøve og feile litt med andre metoder. Det viktigste er nemlig å holde yoghurtblandingen lun og varm slik at yoghurtbakteriene utvikler seg. Det er jo ikke alle norske kjøkken som akkurat er lune og varme året rundt. Når det er sagt, er det fullt mulig å lage yoghurt uten maskin. Du kan også benytte en såkalt “crockpot”, en kjøkkendings som er ganske populær for tida, og som preparerer mat på en langsom måte (derfor kalles den også slow-cooker). Det som er viktig, er at du kan passe på temperaturen.

Du trenger:

Bolle, termometer, 12 dl laktosefri-melk (soya, ris, kokos), 2 ss yoghurt (enten fra forrige gang du laget yoghurt eller fra butikken)

Du varmer først opp melken til rundt 80 grader slik at du dreper uønskede bakterier. Kjøl ned. Deretter blander du inn den gamle yoghurten og varmer opp igjen til rundt 50 grader dersom du bruker crock-pot. Eventuelt heller du blandingen i yoghurt-maskinen. La blandingen inkubere 8-10 timer. Jo lenger den står, jo syrligere blir smaken! Deretter skal yoghurten kjøle seg i kjøleskapet et par timer før du tilsetter tykning og smak. Til dette kan du benytte en stavmikser.

Oppskrift på vegansk yoghurt med mango- og kokosnøttsmak

Benytt den hjemmelagde yoghurten du nå har laget, og tilsett følgende ingredienser:

1 1/2 ts xantham

2 ss kokossmør

litt kokossukker eller ønsket søtningsmiddel

1/4 ts stevia-pulver

En håndfull mango biter, ferske eller frosne

1 ts vanilje-ekstrakt

1/2 ts kokosekstrakt

Dette blir nærmest en garantert suksess og en god, smakfull proteinkilde for din veganer-baby. Husk at denne typen yoghurt vil bli en del tynnere enn konvensjonell yoghurt, så det kan ta tid for deg å bli vant til konsistensen. Babyen vil jo bli vant med dette fra starten av.