Det kan være mange ulike grunner til at du ønsker å unngå frukt. Det kan være at du har allergier, eller at du ikke vil innta store mengder sukker, eller at du rett og slett ikke liker det. Dersom du vil unngå sukker, kan det også være av forskjellige grunner, kanskje du vil gå ned i vekt, kanskje du vil unngå oppblomstring av candida (gjærsopp som trives godt når den får mye sukker) eller kanskje du bare tenker at en diett med mindre sukker vil få deg til å føle deg bedre. Da er du kanskje en av dem som blir nokså frustrert når bøkene du har eller nettet er fullt av herlige smoothie-oppskrifter, men de fleste av dem er stappfulle av frukt, og som konsekvens av dette fulle av sukker og karbohydrater. Men, det er altså fullt mulig å lage fristende smoothier helt uten frukt, også uten sukker dersom du ønsker det. Du kan nemlig lage en rekke flotte smoothies som består bare av (eller nesten bare av) grønnsaker. Noen av dem er helt toppers til frokost, særlig dersom du passer på at de er fulle av proteiner som vil holde deg gående gjennom arbeidsdagen. Smoothieblandinger som har et lavt innhold av karbohydrater, og et høyt proteininnhold, vil hjelpe deg med å holde blodsukkeret ditt stabilt utover dagen.

Grunnleggende tips – smoothie uten frukt

Her er noen grunnleggende tips du kan følge, men husk at du kan eksperimentere så mye du vil. På den måten finner du oppskriftene som passer for akkurat deg!

  1. Et naturlig og godt søtningsstoff du kan bruke hvis du ønsker det er stevia.
  2. Tilsett gjerne avokado for å gjøre smoothien mer kremet uten å måtte bruke yoghurt.
  3. Dersom du velger grønnsaker med litt søtlig smak, blir smoothien din søt og god også uten bruk av frukt, for eksempel gul og rød paprika og modne tomater.
  4. Du kan tilsette proteinpulver for å øke metthetsfølelsen.
  5. Tilsett produkter som gir deg en særlig helseeffekt – det kan være sjøalger, maca, kakaopulver og så videre.
  6. Du kan bruke grønnsaker som smaker lite eller ganske nøytralt for å gi mer fylde til smoothien uten å tilsette for mye smak som kolliderer med andre, dette kan være for eksempel agurk.
  7. Tilsett spinat og annet som gir smoothien høy næringsverdi.
  8. Du kan tilsette for eksempel kokosnøttvann, aloe vera-juice eller kokosnøttmelk for å gjøre smoothien noe søtere.
  9. Tilsett økologiske krydder. Her kan du leke deg noe, du trenger slett ikke bare tilsette søte krydderier, gi gjerne smoothien et lite morsomt krydret kick!

Lidenskapelig smoothie med kick

Du trenger:

1 hakket økologisk rød paprika

1 hakket økologisk moden tomat

2,5 dl økologisk tomatjuice

En liten håndfull rød salat (f.eks. Radicchio)

1 ts organisk kanel

1 avokado (kan sløyfes)

Evt. Stevia

Bruk blender. Strø gjerne litt kanel som pynt på toppen. Denne smoothien gir garantert en fargeglad start på dagen. Drikk den til frokost!

Grønn og herlig smoothie uten frukt med nærings- og ikke sukkerkick

Du trenger:

2 store bunter med økologisk babyspinat

2,5 dl usøtet mandelmelk

25 gram proteinpulver (sjekk merket ditt for eksakt mengde)

1 avokado (jada, teknisk sett en frukt, men ikke i sukkerinnhold)

Tilsett gjerne for eksempel litt vaniljeekstrakt, noen friske mynteblader eller litt kanel

Gir deg garantert et næringskick uten oppblåsthet eller følelsen av for stort sukkerinntak. Holder seg et døgn eller så i kjøleskapet, så du har herlig smoothie en god stund. Det er nemlig en grunn til at Skipperen sverget til spinat, denne smoothien vil gi deg store mengder A-vitamin, K-vitamin, jern og kalsium.