Dessverre er det slik at tradisjonelle deodoranter inneholder en rekke stoffer som er både giftige og skadelige for kroppen din. Øverst på listen finner vi så kalte parabener, et begrep du helt sikkert har fått med deg. Og det er en grunn til at disse stoffene har et dårlig rykte. Blant annet har parabener blitt linket til brystkreft, og dette er fordi de forstyrrer kroppens hormonbalanse. Aluminium er et annet stoff som også har vist en sammenheng med brystkreft, og som benyttes hyppig i deodoranter fordi det er et stoff som midlertidig kan stenge av for svette. Triklosan er et annet stoff du må se opp for, dette stoffet kan irritere huden din. Triklosan er et antibakterielt middel, men det dreper både den gode og den dårlige bakteriefloraen. Derfor er også triklosan skadelig for miljøet, samt at det bidrar til den skremmende utviklingen innenfor antibiotika-resistens. Silika er et annet stoff som irriterer huden, samt at det er et kanserogen (kreftfremkallende stoff). Et annet kjent kanserogen som ofte er å finne i deodoranter er “steareth”. Dersom du har sensitiv hud, bør du også unngå parfyme. De mest vanlige deodorantene som du finner i butikkhylla, som for eksempel Dove og Axe, inneholder som regel minst en av de nevnte, giftige ingrediensene. Men, du vil jo selvsagt lukte godt! Heldigvis, kan du lukte godt og samtidig ta vare på helsen din. Vi gir deg tips til hvordan du velger giftfri deodorant. Du kan også enkelt lage din egen deodorant, da er du helt sikker på hva den inneholder. Les videre for gode råd.

Tips til herlige, giftfrie alternativer

Det finnes naturlige deodoranter, slik at du kan unngå skadelige kjemikalier og giftstoffer. Disse kan for eksempel inneholde mineralsalter som den aktive ingrediensen. Ulike mineraler fra leire kan bidra til å absorbere fuktighet, og diverse eteriske oljer kan hjelpe til med at fuktigheten fra kroppen fordamper raskere. Disse stoffene blokkerer ikke porene dine slik som konvensjonelle deodoranter. Tre alternativer du trygt kan prøve:

  1. “Pure Pitz Purely Natural Deodorant”. Dette er en deodorant helt uten giftstoffer. Den inneholder blant annet bakepulver og økologisk jojobaolje. Den virker lenge, og det helt supert at den samtidig er sertifisert økologisk. Du finner den for eksempel på Amazon.
  2. Weleda Citrus Deodorant. Dette er et merke du kanskje kjenner fra norske helsekostbutikker, og for deg som ikke svetter så mye er dette et glimrende alternativ. Dette er en spray, og den inneholder sitronolje, så den lukter herlig friskt.
  3. “Nourish Organic Deodorant Lavender Mint” er et annet helt økologisk valg, denne varer ikke veldig lenge, men dufter herlig, og passer godt til en norsk sommerkveld.

Som du ser, er det mange alternativer til deodoranter fulle av kjemiske stoffer. Undersøk gjerne flere alternativer!

Hvordan lage din helt egne, giftfrie deodorant

Det er ikke vanskelig å lage en giftfri deodorant hjemme. Du kan for eksempel bruke 4 ts kokosolje (helst økologisk, for både deg og miljøet), 4 ts natron og så tilsette 5-10 dråper eterisk olje. Du blander simpelthen sammen natron og kokosolje i en boks, sistnevnte varmes i vannbad hvis nødvendig, og deretter tilsetter du eterisk olje hvis du vil, for eksempel rose eller sitron. Vips, så har du din helt egne deodorant, med full kontroll over ingrediensene. Dette er en effektiv oppskrift for de fleste, men husk at det kan ta noen dager før kroppen din venner seg til det naturlige alternativet. Etter at kroppen har justert seg vil den naturlige deodoranten fungere helt fint. Dersom du reagerer på den med rødhet eller nupper, kan det hende det hjelper å kutte ut de eteriske oljene.